Onderzoeker Michiel Stas heeft onderzoek gedaan naar de invloed van een groene omgeving op de fysieke en geestelijke gezondheid van mensen met een pollenallergie in België.
Onderzoekers van het Belgische KMI hebben in 2018/2019 onderzoek gedaan naar de concentratie berkenpollen in België.
Het SILAM model (System for Integrated modeLling of Atmospheric composition) is op het gebied van pollen één van de belangrijkste modellen en is afkomstig van het Finse Meteorologisch Instituut (FMI).
Met zijn tot laag bij de grond reikende en brede kroon is een in het landschap alleenstaande Zomereik, Quercus robur, gemakkelijk te herkennen. In onze loofbossen speelt de zomereik ook een belangrijke rol naast de Wintereik en zijn familiegenoot de Beuk. Zomereik is goed te herkennen aan de twee lobben onderaan de bladschijf waar die aan de bladsteel aansluit.
Het aanpakken van hooikoortsklachten begint bij het herkennen van de veroorzakers. Lang niet alle hooikoortspatiënten hebben hier een goed beeld van. Een kleine poll. Welke plant veroorzaakt bij U waarschijnlijk de meeste hooikoortsklachten?
Hoge temperaturen hebben voor een sterke fysiologische ontwikkeling van planten en dus ook van Berken gezorgd. Het merendeel der Berken bloeit daardoor en ze zorgen voor hoge concentraties aan pollen in de loop van de dag, vooral in de tweede helft van de middag. ’s Nachts daalt de pollenconcentratie doordat het pollen uitzakt.
Hoe werd er 100 jaar geleden onderzoek gedaan aan pollen en hooikoorts? Oude publicaties geven een mooi beeld van de onderzoeksaanpak. Welke bomen, grassen en kruiden werden letterlijk onder den loep genomen ?
Het pollenallergie jaar kent als het ware drie seizoenen: het seizoen van Boompollen, Graspollen en Kruidenpollen. Deze drie stuifmeelseizoenen volgen grofweg het vroege voorjaar, lente en begin zomer en ten slotte zomer en najaar. Maar exacte data voor begin en eind van die drie pollenseizoenen kun je bijna niet geven.
Onderzoek naar “hooikoorts-tweets” in Australië met behulp van deep learning
In het interview met bioloog van Flora van Nederland Maurice Martens over de Bijvoet kun je lezen dat het pollen van deze plant behoorlijk allergeen is en veel klachten kan veroorzaken als je daar gevoelig voor bent.
Bladnat of de "bladnatperiode" is misschien een wat onbekende parameter, maar mogelijk toch interessant voor hooikoortspatiënten. Deze parameter geeft namelijk het aantal uur per dag weer dat blad vochtig is. Dat kan door bijvoorbeeld regen, mist, dauw zijn. In de agrarische sector is dit een belangrijke parameter.